Skip to main content

Niets gezelliger dan je na een herfst- of winterwandeling op te warmen voor een open haard met de geur en het geknisper van brandende houtblokken. Helaas is een traditionele open haard niet meer aan te raden omdat het rendement zeer laag is en deze moeilijk gecombineerd kan worden met de normen rond luchtdichtheid, ventilatie en EPB. Toch zijn er een aantal alternatieven die dezelfde gezelligheid in huis kunnen brengen. Lees verder en ontdek de mogelijkheden.

Contacteer ons

Genieten van een knetterend houtvuur in de woonkamer

Wie nog steeds met echt hout wil verwarmen kan kiezen voor een moderne houthaard. Het rendement van een hedendaagse haard is niet te vergelijken met dat van een traditionele open haard. Deze laatste haalt gemiddeld slechts 15% rendement. Een moderne haard haalt daarentegen 70 – 80% rendement. Ook op het gebied van CO2 en uitstoot van fijnstof is er een enorm verschil. Zo blijkt dat een open haard tot wel 15 keer meer CO2 en 50 maal meer fijnstof uitstoot dan de moderne houtkachel. De EcoDesign haarden van DRU komen zelfs al tegemoet aan de strengere Europese richtlijnen die in 2022 van kracht worden.

Gashaarden als alternatief voor een open haard

Ook gashaarden en gaskachels zijn een waardevol alternatief voor de open haard. Ze bieden dezelfde gezelligheid als een open haard, maar dan zonder de authentieke geur en het geluid van knetterend hout. Wat verwarmen op gas ontbreekt aan authenticiteit wordt deels gecompenseerd door de gebruiksvriendelijkheid. Met verwarming op gas kan je de warmte doorgaans iets eenvoudiger regelen. Verder is deze sneller aan en af te zetten en bovendien kan je een premie aanvragen als je een gashaard aankoopt ter vervanging van een oude kachel.

Creëer gezelligheid met een bio-ethanol haard

Met een bio-ethanol haard kan je eenvoudig een gezellige sfeer creëren zonder dat je daarvoor een schoorsteen nodig hebt. Bij verbranding van bio-ethanol komt geen roet vrij en tijdens het branden ruik je de haard niet. Bio-ethanol haarden zijn in allerlei klassieke en moderne designs te koop en het zijn vaak ware eyecatchers waarmee je een ruimte een bijzondere uitstraling kan geven. Gezellig aan de haard, zelfs zonder schouw.

Haarden bekleden met natuursteen

Deze bovenstaande haarden zijn een waardevol alternatief voor een traditionele open haard. Niet alleen zijn ze bijzonder sfeervol, maar je kan elke haard ook bekleden met natuursteen. Zo maak je van je haard een unieke en stijlvolle blikvanger. Wil je meer informatie over haarden bekleed in natuursteen? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze toonzaal. Liefst na afspraak zodat we de nodige tijd voor je kunnen vrijmaken.
Neem contact met ons op