Skip to main content

Belgisch hardsteen en Chinees hardsteen lijken inwisselbaar, maar niks is minder waar. Deze twee steensoorten zijn eigenlijk heel verschillend. We zetten de verschillen voor jou op een rijtje. Want eigenlijk is Chinese “blauwe hardsteen” geen echte blauwe hardsteen. Wij zijn dan ook geen voorstander van deze steen en werken vooral met Belgische arduin.

Contacteer ons

Belgisch hardsteen en Chinees hardsteen: een verschillende samenstelling

De minerale samenstelling van de twee soorten stenen verschilt. De blauwe hardsteen uit België is een compacte, ondoordringbare en niet-poreuze kalksteen. Belgisch hardsteen heeft de bijnaam ‘petit granit’ omwille van zijn natuurlijke glans en hardheid. De steen krijgt door de jaren heen een patina die het karakter en de charme van de steen versterkt. Chinese blauwsteen is een harde kalksteen met een hoog dolomietgehalte. Het is dit dolomietgehalte dat verantwoordelijk is voor een (eventuele) lichte bruine verkleuring na enkele jaren. Het is een reactie van het dolomiet op regen en lucht.

Ander uiterlijk

Belgische blauwe hardsteen ontstond zo’n 345 miljoen jaar geleden in de Belgische Ardennen. De hardsteen heeft een blauwgrijze kleur en bevat crinoïden. Dat zijn kleine fossielen van schelp- en schaaldieren afkomstig van een tropische zee die daar toen lag. Chinese hardsteen is zo’n 150 miljoen jaar ouder dan Belgisch hardsteen. Deze hardsteen is rijk aan dolomiet en herken je aan de witachtige vlekken (oölieten).

Ontginning en selectie van de steen

Belgische blauwe hardsteen wordt gewonnen volgens strenge regels, waarbij de geologische beperkingen worden gerespecteerd. Met veel aandacht voor het materiaal zodat het niet beschadigd wordt. Elke steen krijgt bovendien een oorsprongscertificaat. Bij de ontginning van Chinese blauwsteen is er minder controle op het ontginnings- en bewerkingsproces.

Meer informatie over Belgisch hardsteen

Heb je een project waarbij je twijfelt welke steen je wil gebruiken? Belgisch hardsteen of Chinees, of nog een heel andere soort. Elke natuursteen is uniek en elke steen heeft zijn voor- en nadelen. Alles hangt af van jouw voorkeur en jouw prioriteiten. Neem gerust contact op met ons. Wij helpen je graag verder met professioneel advies.
Neem contact met ons op