Skip to main content

Hou jij ook zo van de natuursteen in je huis? Dan wil je hem vast goed onderhouden en beschermen. Je kan dat onder andere doen door de natuursteen te impregneren. Maar waarom moet je natuursteen precies impregneren? En hoe doe je dat?

Contacteer ons

Waarom moet je natuursteen impregneren?

Wanneer je natuursteen impregneert, zorg je voor een beschermlaag op de steen. Als je het granieten werkblad minder gevoelig wil maken, is het verstandig om deze op jaarlijkse basis te impregneren. Impregneerproducten zorgen er namelijk voor dat water, wijn, olie, vet en andere vlekken niet kunnen indringen in het oppervlak. Ze sluiten het oppervlak niet volledig af, maar “verkleinen de poriën”, waardoor het werkblad nog steeds kan blijven “ademen”.  Zo kan je de steen makkelijker schoon houden. Een geïmpregneerde vloer of een behandeld werkblad blijft dus langer mooi. Nu je weet waarom je natuursteen best kan impregneren, wil je waarschijnlijk meteen aan de slag.

Stap voor stap impregneren

Heb je een nieuwe natuurstenen vloer? Of wil je een natuurstenen werkblad behandelen dat er al langer ligt? Dat kan allebei. Als je een nieuwe natuurstenen vloer wil behandelen, wacht je best tot de tegellijm en het voegsel volledig opgedroogd zijn. Meestal duurt dat een viertal weken. Bestaande natuursteen moet je eerst goed reinigen. Dat doe je met een dieptereiniger voor natuursteen. Begin pas met impregneren als er geen vuil, water of zeep meer aanwezig is op je natuursteen.

  • Kies een impregneermiddel: er bestaan zowel kleurverdiepende als transparante impregneermiddelen. Test het middel eerst op een stuk afval of op een klein oppervlak dat niet zichtbaar blijft.
  • Breng het gekozen impregneermiddel aan met een vod of een verfroller die niet pluist. Zorg er in beide gevallen voor dat je voldoende product aanbrengt.
  • Afhankelijk van de poreusheid van de natuursteen, moet je dit proces verschillende keren herhalen. Breng de tweede laag aan voor de eerste laag volledig opgedroogd is.
  • Na het impregneren moet je het oppervlak afnemen met een aftrekker. Probeer dat te doen zonder strepen om een egaal effect te bereiken.

Durf je je natuursteen niet zelf te impregneren? Natuursteen Moens geeft je graag het nodige advies. Neem gerust contact op, dan gaan we samen op zoek naar de beste behandeling voor jouw natuursteen.

Meer informatie over het impregneren van natuursteen?

Heb je een project waarbij je twijfelt hoe je natuursteen het best kan impregneren? Of weet je niet precies welk product je juist moet gebruiken? Alles hangt af van jouw voorkeur en jouw prioriteiten. Neem gerust contact op met ons. Wij helpen je graag verder met professioneel advies.
Neem contact met ons op