Skip to main content

Blauwe hardsteen, graniet, basalt, kalksteen, marmer,… er zijn heel wat soorten natuursteen. Stuk voor stuk geven ze je woning een uniek karakter. Het kan echter een hele uitdaging zijn om de juiste steen te vinden voor jouw woning. Om jouw keuze te vereenvoudigen geven wij in deze blog een antwoord op de 4 meest gestelde vragen over natuursteen.

Contacteer ons

Welke natuursteen is het makkelijkst te onderhouden?

Om hier een passend antwoord op te geven, is het van belang te weten dat de verschillende soorten natuursteen onderling verschillen qua hardheid en qua samenstelling. Graniet is bijvoorbeeld beter bestand tegen vlekken dan bijvoorbeeld marmer. Het is echter niet alleen de hardheid die de duurzaamheid bepaalt, maar ook de afwerking en de samenstelling van de soort steen zelf. Hier geldt meestal: hoe glanzender de steen, hoe beter beschermd. Op een gepolijste afwerking zal vuil zich moeilijker hechten dan bijvoorbeeld op een anciento afwerking of op een leather touch afwerking.

Hoe onderhoud ik natuursteen?

Sommige natuursteensoorten zijn erg poreus. Maak daarom de steen regelmatig schoon met de juiste -zachte- producten, die niet bijtend zijn en geen detergenten bevatten. Omdat heel wat types natuursteen kalkhoudend zijn, is het ten zeerste afgeraden om zure, agressieve of schurende producten te gebruiken. Gebruik voor marmer en blauwe hardsteen bijvoorbeeld nooit azijn! Natuursteen kan je best reinigen met weinig water en wat milde zeep. Een nog beter alternatief is om de aangepaste producten van Lithofin of Akemi te gebruiken. Deze kan je bij ons verkrijgen.

Moet ik natuursteen laten impregneren?

Impregneren is het aanbrengen van een bescherming tegen water en vuil en bepaalde specifieke producten verlagen de gevoeligheid voor zuren. Door zo’n bescherming aan te brengen zal je vloer of werkblad makkelijker te onderhouden zijn. Voor het merendeel van de natuursteensoorten binnenshuis is zo’n beschermlaag zeker aan te raden. Voor natuursteen die buitenshuis ligt, is het impregneren niet noodzakelijk. Gedetailleerde onderhoudsvoorschriften geven wij graag mee bij je bestelling.

Waarom kiezen voor natuursteen tegels?

Natuursteen is een volledig natuurlijk product waardoor elke vloertegel er uniek zal uitzien. Het is een duurzaam en stijlvol materiaal dat bij goed onderhoud levenslang meegaat. Dit in tegenstelling tot een vloer die bestaat uit bijvoorbeeld keramische tegels. Hoe ouder de natuursteen, hoe meer karakter hij uitstraalt en hoe authentieker hij wordt.
Neem contact met ons op